Kravställ för interoperabilitet – vi listar leverantörernas status i användningen av standard

Läromedelsutredningen behandlar det digitala styvmoderligt
december 13, 2021
ThePowerBusinessSchool vill demokratisera tillgången till utbildning
januari 28, 2022

Lista över leverantörers status i användningen av standarden SS 12000

Tidigare i höst rekommenderade Skolverket den tekniska standarden SS 12000. Det är en standard, framtagen av SIS (Svenska Institutet för standarder), som omfattar flera av de skoladministrativa processerna och som också ligger till grund för provisionering och användarhantering i stora delar av det digitala ekosystemet i skolan.

Standarden är en överenskommelse om hur olika it-system ska kommunicera med varandra. Hur data ska överföras från ett system till ett annat och en viktig standard utifrån informationsförsörjningen i det digitala ekosystemet av tjänster.

– Det här är en viktig standard för interoperabilitet och valet av modern teknik. Vi är väldigt glada över att Skolverket nu så tydligt rekommenderar den, säger Johanna Karlén, kvalitetschef på Swedish Edtech Industry. Och att de sen tidigare har ett avtal med SIS som gör att standarden är kostnadsfri att hämta.

Edtechkartan – ett stöd vid kravställning och upphandling

Eftersom det är en omfattande standard har Swedish Edtech sedan tidigare kompletterat Edtechkartan och vägledningen Att köpa Edtech med en specifik stödsida om just SS 12000 för att underlätta vid kravställning och upphandling. Här kompletteras nu ytterligare med en lista över status i användningen av standarden hos de leverantörer där den är relevant.

– Vi hoppas att listan både förenklar och tydliggör arbetet där kravställning och användande av SS 12000 är aktuellt, säger Johanna. Att den bidrar både till en snabbare spridning och användning av standarden och till de samarbeten som behövs såväl mellan olika bolag som mellan bolag och beställare.

Vägledningen Att köpa Edtech finns på Edtechkartan och sidan om SS 12000 med listan över status här.