Den här gången har vi intervjuat Jonathan Wadström, grundaren av Zcooly, ett av våra allra första medlemsbolag och ett företag som erbjuder lärande spel inom matematik och som växer så det knakar.
Redan från början märks det tydligt i samtalet att Jonathan verkligen vill utveckla produkter som hjälper de elever som, av olika anledningar, inte kan eller vill prestera. Att det de tar fram på Zcooly ska vara ett komplement till den vanliga undervisningen för att skapa möjlighet att dels nå de lågpresterande eleverna, men även utmana de elever som har lätt för matte. Han beskriver hur han själv hade det svårt med koncentration och just matematik i grundskolan och hur han först på gymnasiet upptäckte att “det kunde vara skitkul med formler”. Det här är något han tog med sig in i sitt företagande.
Företagandet sitter i generna, berättar Jonathan. Hans pappa är entreprenören som varit med och byggt upp flera olika företag och själv har Jonathan erfarenhet både från it, projektledning och försäljning.
Idén till Zcooly föddes 2012, som del i ett annat företag, och Jonathan berättar att de från början hade två spår, ett med inriktning mot sociala medier och källkritik och ett mot lärande spel. 2012 var tiden då skolorna hunnit köpa en hel del hårdvara, men utan att fundera så mycket på innehåll, säger Jonathan och när vi hittade ett företag i Skövde som jobbat mycket med spel, tog vi in dem och valde att fokusera enbart på det spåret.
När vi startade tog vi in flera erfarna pedagoger, berättar Jonathan. Vi utvecklade vår produkt utifrån den svenska läroplanen och sen har det löpt på. Vi har gjort ett spel i taget, men arbetat en hel del med paketeringen och nu är det en egen värld, där man gör sin avatar och går in i en spännande 3D-värld och träffar olika typer av karaktärer. Spelen följer läroplanen från förskoleklass till mellanstadiet, med allt från den enklaste matematiken till den mer avancerade.
Zcooly växer så det knakar och 2018 avknoppades företaget, berättar Jonathan. Sverige är vår primära marknad, men vi vill även satsa globalt, fortsätter han. Vi gör en del pilottester med spel på engelska och har även funderingar kring lärande spel inom språkutveckling, men här finns andra utmaningar med att hitta skalbarhet som går att applicera på andra marknader än den svenska, menar Jonathan.
Det har inte varit en helt enkel väg att sälja in spel till skolan, berättar Jonathan, men menar att vindarna vänt en del. Från början var det mer “här leker vi inte, här lär vi oss”, men nu finns en annan acceptans och förståelse för att man kan lära sig genom att spela, säger han. Det finns mer forskning, så det finns potential. Samtidigt är det långa beslutsvägar och processer i kommunerna när det gäller inköp, så nu har vi även vänt oss direkt till föräldrar vilket gjort att försäljningen ökat. Zcooly är en prenumerationstjänst och det här är något som föräldrar är mer vana vid än skolan. Men säger Jonathan, hjärtat slår för skolan och det är där vi vill vara, det tar bara lite längre tid och vi behöver bygga lönsamhet. Jag tror och hoppas att skolorna kommer mogna för tjänsten.
Digitalisering kan bidra till en ökad likvärdighet i skolan, menar Jonathan. Alla kan bli utmanade på rätt nivå. Kan man se det mer på det viset och inte som en konkurrent till undervisningen, utan som ett komplement som hjälper till, då kan digitaliseringen bidra och göra undervisningen effektivare. Det handlar inte om att ta bort pedagogen. Vi vill ju framför allt hjälpa de lågpresterande att hitta den potential vi vet finns även hos dem, säger Jonathan.
Medlemskapet i Swedish Edtech Industry är alltså sen starten av branschorganisationen och Jonathan menar att en branschorganisation runt den här specifika marknaden behövs. Sverige är långt fram och det är viktigt med en branschorganisation som lyfter frågorna kopplat till just edtech, avslutar han.
Läs mer om Zcooly här.