Nu lanseras Nordic Edtech Awards i samarbete med Slush

Snabbväxande tidsparare: Vi behöver öka innovationskraften med en fri och sund marknad
september 8, 2017
Ny rapport: Vår bransch ökar tillväxten, unga bolag växer snabbast
september 12, 2017

Edtech, Educational technology, är en av de snabbast växande marknaderna globalt sett, med stora investeringar som följd. I Norden har ett flertal edtechbolag skapat internationellt intresse de senaste åren. Nu går de nordiska aktörerna ihop och startar Nordic Edtech Alliance (NEA). Syftet är att lyfta fram nordisk innovation inom edtech till internationella investerare.

The Nordic Edtech Awards är det första initiativet från Nordic Edtech Alliance. Finalen kommer att hållas i samarbete med den stora internationella tech-konferensen Slush i Helsingfors den 30 november. Slush lanserar i samband med det sitt Education spår, en nyhet för i år och också en fingervisning om hur stort det internationella intresset för edtech är. Nordiska edtech bolag tävlar om exponering, €10.000 och en plats på nordens enda accelerator för edtech, xEdu, i Helsingfors.

Norden attraherar mycket kapital på totalen, vi är grymma på användardesign, innovation och högteknologiska lösningar. I ett internationellt perspektiv, så är vårt utbildningssystem extremt intressant. Vi är bra på att utveckla eftertraktade förmågor som samarbete, kreativitet och innovation, vad man kallar 21st Century Skills. Dessutom ligger vi långt fram i digitaliseringen av utbildningssystemet. Vi har alla ingredienser för att få fram ett par riktigt stora bjässar inom edtech, säger Jannie Jeppesen på Swedish Edtech Industry, en av NEAs partnerorganisationer.

Nordisk edtech har den senaste tiden göra mer väsen av sig internationellt. Fler nya bolag startar och flera har tagit in större investeringar för att gå ut på internationell marknad. Norska Kahoot, finska Mightifier, svenska Digiexam och Lexplore har tagit in större investeringar och fått höga värderingar. Senast i raden är danska Labster, som förra veckan tog in 100msek i en serie A runda.

– Vi befinner oss i ett momentum. Nordisk edtech formerar sig och vi ser hur många lovande edtech entreprenörer vi har gemensamt i våra länder. Nu när vi går ihop och jobbar tätare, så kommer det att frigöra den potential nordisk edtech har, säger Hege Tollerud, VD på Oslo Edtech Cluster, en av NEAs partner organisationer.

Nordic Edtech Alliance är ett partnerskap mellan nordiska edtech aktörer, Syftet med Nordic Edtech Alliance är att stärka samarbetet och profilera nordisk edtech internationellt, med de nordiska värdena, jämlikhet, demokrati, kvalitet och motivationsstyrt lärande och effektivitet genomsyrar budskapet. Målet är att attrahera nordiska och internationella investerare till nordisk edtech och bygga broar till internationella marknader. Nordic Edtech Startup Award är NEAs första initiativ.

About Slush:

Slush is a startup and tech event, organized annually in Helsinki, Finland. In 2016, Slush gathered 17,500 attendees, including 2,300 startups, 1,100 investors and 600 journalists, together representing 130 countries. This year there will be an Edtech side event, done in collaboration with Slush, where The Nordic Edtech Awards will be held.