Nordisk jätte med 7 miljoner användare mellan 3-103 år

Reseberättelse Hongkong: Utbildningssystem i behov av förändring
december 11, 2017
“Värdera kvalitet högre än pris”: Fem tips för att upphandla för utveckling
januari 10, 2018

Vi har träffat Fredrik Hörup vd på itslearning, Sverige, sedan 2015.  it’slearning är en molnbaserad lärplattform för att hantera och strukturera undervisningen, allt med lärandet i centrum. På plattformen skapar och tillgängliggör man kurser, uppgifter, bedömningar och man riktar sig till både skolväsendet och högre utbildning. För 7 miljoner användare mellan 3-103 år som man också beskriver det.

Företaget grundades i Norge 1999 och har funnits i Sverige sedan 2010. Idag finns itslearning på 10 marknader runt om i Europa, USA och Mexico och är en av de större globala aktörerna inom LMS, Learning Management Systems. En av våra nordiska jättar.

Succén startade som ett examensarbete 1998

Historien som Fredrik berättar om hur allt startade låter som många av de nordiskt grundade edtech-bolagens historia. En grupp högskolestudenter tröttnar på analoga processer som borde kunna effektiviseras och förbättras. Ja, allting började som ett examensarbete på Högskolan i Bergen 1998 med en grupp studenter som funderade över varför digitala verktyg och internet inte var en del av undervisningen. Man ville skapa en webbaserad lärplattform där lärare kunde dela resurser och dokument och där elever kunde fylla i uppgifter. Resultatet blev den första versionen av itslearning, som genast blev en succé, tillägger han. Högskolan i Bergen gillade idén så mycket att de blev itslearnings första kund. Trots att man idag har kontor på många ställen runt om i världen, så är huvudkontoret fortfarande Bergen.

Sedan dess har produkten och företaget haft en fantastisk utveckling och gått in i marknad efter marknad. Man har växt i snabb takt, dels genom fler kunder, men också genom förvärv. Idag har man runt 400 anställda globalt.

Snart firar ni 20 år, var är it’slearning om fem år?

Idag är vi den största lärplattfomen i Europa. Vi strävar efter att hitta vägar för lärare att förbättra sin undervisning på, och för elever att smidigt och enkelt lära sig nya saker. Vår vision är att en effektiv användning av teknik kan göra stor skillnad i utbildningsvärlden. Vårt mål är att vara marknadens bästa lärplattform och erbjuda den bästa pedagogiska helhetslösningen för skolor och utbildningsverksamhet. itslearning är ett av Europas 50 snabbaste växande teknikföretag med över 7 miljoner aktiva användare – och fler ska det bli!

Varför har ni blivit medlemmar i Swedish Edtech Industry?

Vi på itslearning brinner för att förbättra utbildning och lärandeprocesser med hjälp av teknik och då ser vi det som naturligt att vara med i en branschorganisation som arbetar mot samma mål.