Vi tog ett snack med Andreas Selling, VD på Vklass. Han är ett bra typexempel på en edtech-entreprenör. Han vikarierade i skolan, samtidigt som han drev ett webbhotell. Han såg en hel del utmaningar med dåvarande lärplattformar och tänkte att det här måste kunna göras bättre. Idag är Vklass är ett lagom stort IT-bolag beläget i Stockholm drivet av ett gäng (relativt) unga entreprenörssjälar. Vklass är en lärplattform med sociala mediers principer i plattformen.
Tråkiga lärplattformar och Lunarstorm inspirerade till Vklass
Vklass startades ur klassisk frustration av att det inte fanns något tillräckligt bra på marknaden. Andreas jobbade som lärare på en gymnasieskola där biobiljetter lottades ut till elever som loggade in i lärplattformen. – Så tråkig var den faktiskt.
Detta var ungefär samtidigt som sociala medier hade fått genomslag först genom Lunarstorm och senare Playahead, långt före Facebooks tid. -Jag och min kollega såg en öppning att bygga något socialt och som fokuserar på skolans processer och att digitalisera dem. Idag ligger vi på top 15 över Sveriges mest besökta webbplatser enligt Amazon Alexas index. Vi har inte flest kunder men vi används mest av alla våra konkurrenter, berättar Andreas nöjt.
Var befinner sig Vklass om fem år?
-Vi är inne i en väldigt expansiv fas, med många nya kunder i Sverige. Vi jobbar sedan ett år tillbaka med nästa generation av vår produkt. Första lanseringen sker till skolstarten efter sommaren. Vi tar erfarenheterna från det vi har idag men bygger en helt ny plattform som kommer ligga långt framför våra konkurrenter. Vi expanderar också utomlands och har idag skolor i Norge som kör vår plattform och om fem år finns vi i hela norden.
Varför har ni blivit medlemmar i Swedish Edtech Industry?
Vi har alltid brunnit för att det ska finnas ett bättre samarbete mellan aktörer som jobbar mot skola. Vi hoppas på att skapa en öppnare bransch och med mer samarbete mellan bolag. Ingen kan vara bäst på allt.