Vi har träffat vd Anders Abrahamsson på 20-års jubilerande språkstödsleverantören Svensk Talteknologi, som har fokus på att hjälpa elever med att läsa, skriva och språkinlärning. Bolaget grundades för tjugo år sedan av Anders, själv dyslektiker, och målsättningen sedan start har varit att hjälpa andra med samma utmaningar genom lättanvända och billiga produkter. Bolaget har huvudkontor i södra Sverige, men opererar i hela landet.
Grattis till 20 år! Vad har ni för planer framåt?
Fram tills idag har över hälften av alla kommuner köpt våra program till alla elever. Vi är dock inte nöjda där, berättar han. Vi vill även att personer som inte har svenska som förstaspråk ska få tillgång till det svenska språket. Vi vet att vi har de rätta verktygen för detta. Vi vet också att med våra produkter har vi kunna hjälpa ett mycket stort antal elever att klara sin skolgång. När digitaliseringen av skolan nu tar ordentlig fart så kommer vi att expandera för att kunna hjälpa ännu fler elever med det stöd de behöver.
Näringsliv och skola måste arbeta tillsammans
Anders är 53 år och definierar sig som en innovatör som inte nöjer sig med det förutsägbara eller redan givna. På frågan om vad han ser behövs för en lyckad digitalisering av utbildningssystemet kommer svaret snabbt. Skola måste arbeta mer tillsammans med näringslivet. Och omvänt. – Det finns inget land i världen där utbildningssystemet själva har löst alla utmaningar för att ge elever de kompetenser de behöver. Tittar man på länder de som ligger högt upp i PISA-rapporten, så arbetar de nära näringslivet.
Varför har ni blivit medlemmar i Swedish Edtech Industry?
Historien visar att om man arbetar tillsammans det är då man lyckas bäst. För att Svenska utbildningssystemet ska bli ännu bättre är det bra om man vet vart man ska vända sig.