Doktorn som vill revolutionera hur man delar forskningsresultat

Ny rapport: Vår bransch ökar tillväxten, unga bolag växer snabbast
september 12, 2017
Digitala provleverantören: Nästan hälften av gymnasieeleverna skriver redan sina prov hos oss
oktober 11, 2017

Vi träffade Anna Abeli på ett livligt café i Stockholm. Anna är VD och grundare av Loredge, ett av våra Vinnovafinansierade edtech startup-bolag. Med en civilingenjörsexamen i Bioteknik från KTH och en doktorshatt från prestigefyllda Caltech i USA, så hamnar såklart fokuset för Loredge inom den akademiska världen. Hon beskriver hur vetenskapliga artiklar och forskning publiceras i en exponentiell takt. Att få en överblick och hitta relevant referenslitteratur är idag en djungel. -Det är otroligt tidskrävande att hitta rätt, för forskare och studenter, berättar hon. Det är detta Loredge vill lösa.

Ett “photshoplager” där forskare och studenter delar anteckningar

-Vi kopplar ihop studenter och forskare som läser samma artiklar, säger hon när hon skall beskriva Loredge. Genom att användarna kan interagera med varandra direkt i sina artiklar så kan diskussioner och debatter ske direkt i texterna i fråga. Man kan hitta personer från hela världen som är intresserade av samma ämnen som du genom att enkelt posta publika frågor i pdfn som alla kan se. Dessutom får användare helt nya verktyg för att strukturera och organisera den kunskapen man får av att läsa artiklar. -Vi skapar ett forskarcommunity av delade vetenskapliga artiklar, där vi även ger möjlighet att dela kommentarer och diskutera. Man kommer kunna hitta relevant material snabbt och dessutom dela med andra inom ditt fält, oavsett var i världen man befinner sig.

“Att disputera och att vara entreprenör är blod svett och tårar. Och helt fantastiskt.”

-Under mina år som doktorand upplevde jag flera arbetsmoment, framför allt relaterat till efterforskning och läsning av publicerat material, som väldigt ineffektiva och energikrävande. När jag var klar och hade disputerat återvände jag till Stockholm började jag fundera på vilket verktyg som jag skulle velat ha och så började jag utforska hur det skulle kunna se ut. Och så föddes Loredge, vars vision är det jag brinner för och efter 2 år som entreprenör kan jag känna att leda ett startup har många likheter med att doktorera: du har en vision som få tror på, du sliter många långa timmar, tillsammans med mitt fantastiska team. Det handlar bokstavligen om blod, svett och tårar. Men jag är även övertygad om att när vi får igång Loredge så kommer det kännas som när du disputerar – helt enkelt fantastiskt.

Ni är ju ganska nystartade, var befinner ni er nu?

Vi är precis i slutskedet av att bli klar med version 1.0 som ska släppas i mitten av hösten. Om 5 år är vi ledande inom vårt område med en global användarbas.

Varför är ni medlemmar i Swedish Edtech Industry?

Att vara medlem i Swedish Edtech Industry är viktigt eftersom de frågor som vår bransch jobbar med ligger till grunden för samhällets fortsatta kunskapsutveckling.