Vi har bett serientreprenören Jonas Ryberg, vd på Unikum att svara på några frågor. Unikum är en lärportal för barn och elever från 1-19 år, som underlättar samarbetet kring mål, planer och kvalitet i lärandet. Unikum är byggt för att komplettera Google och Office365, och används lika mycket på mobil som på platta och bärbar dator. Idag har man 30 anställda och en miljon användare och växer fort. Första frågan till Jonas: Vem är du?
Jag är helt besatt av möjligheterna kring lärande och digitalisering, och är serieentreprenör kring digitalt lärande sedan jag lämnade McKinsey 1994. Jag startade Levande Böcker (Bygg Bilar med Mulle Meck, Krakels ABC mm) som blev Nordens största utgivare av kunskapsspel, och Enlight AB som var störst i Europa på kunskapsmätningar online och noterades på Stockholmsbörsen 1999, och sedan Unikum för skolan. Jag är en envis typ som tänker att det är vi själva som väljer hur vi bygger vår framtid, och att vision och verklighet faktiskt kan bli samma sak, svarar han i en intensiv ordström. Energin finns där.
“Vi är nördar när det kommer till lärande”
Vår idé är enkel: ”Unikt lärande för unika barn”. Vi vill att det skall vara lätt att jobba med den svenska skolans fina uppdrag, och är riktiga nördar när det gäller extra anpassningar, förberedelser inför utvecklingssamtal, samspel mellan formativ och summativ bedömning, och annat superviktigt och spännande i skolan.
Vi behövde en smidig molntjänst och utvecklar tätt med användarna
Unikum startades 2005 för att jag ville att skolans system skulle utgå ifrån barnens behov, och vara moderna och smidiga molntjänster. De system som fanns var antingen administrativa och tråkiga, eller var utvecklade av lärare men med rätt risig teknisk kunskap. Jag hade turen att träffa Lerums kommun och Pysslingen som var modiga nog att tro på oss, så Lerum är Unikums (hej Christer!) pappa, och Pysslingen (hej Ingela och Monica!) är Unikums mamma 🙂 Eftersom det var så kul och värdefullt att jobba tätt tillsammans med Mamma och Pappa så har vi fortsätt på samma sätt, och utvecklar precis allt vi gör tätt, tätt tillsammans med användare.
Var befinner sig Unikum om fem år?
Det är ett jättekul läge nu. Unikum är byggt för att komplettera Google och Office365, och därför har vi fantastisk draghjälp av dem nu när lärare, rektorer och skolchefer flyttar över i det smidiga molnet. Till och med IT-cheferna börjat få upp ögonen för oss, vi är ju en av de få äkta molntjänsterna som är GDPR-klara, har publika API-er, och är en väl avgränsad del i kommunens systempussel. Det är så klart kul att över 1 miljon användare tillgång till Unikum i Sverige, men vi vill ju nå ut till alla barn i landet, så vi har en hel del kvar att göra det närmsta åren. Vi har ju bara börjat …
Varför har ni blivit medlemmar i Swedish Edtech Industry?
Vi har gått med för att EdTech-bolagen tillsammans har en massa kunskap som behövs på nationell nivå, och för att vi som enskilda aktörer är för små för att höras och svåra att hålla reda på för nationella aktörer. Digitaliseringen av skolan på gräsrotsnivå har gått snabbt och kommit långt, men det är tydligt att det i många fall skett ”under radarn” på nationella IT-delegationer och större kommuners IT-avdelningar. Det märks t.ex. när viktiga delar av infrastrukturen för molntjänster saknas i många kommuner, och när nationell statistik om e-tjänster tydligt saknar viktiga delar av skolans användning av molntjänster. Dags att hjälpa till för alla, för att röja undan onödiga hinder, och för att inte stoppa den urkraft som är igång.
Tack Jonas!