Kommentar till nedan debattartikel: Skolverket arbetar på uppdrag av regeringen och har i uppdrag att utveckla och tillhandahålla digitaliserade nationella prov och bedömningsstöd i grundskolan och på gymnasial nivå. Detta uppdrag är styrande och sätter ramarna för Skolverkets arbete.
Med anledning av artikelserien Rasande kritik mot digitala prov: ”Hoppas det kraschar” i tidningen Vi Lärare, vill vi i branschen som levererar edtechtjänster till svenska skolor, ge ytterligare ett perspektiv. Digitaliseringen av nationella prov har presenterats som en lösning för att minska lärarnas rättningsbörda. Men som vi redan sett, har nuvarande provplattform skapat krångel för skolorna redan innan den lanserats. Trots det förbereder Skolverket nu en upphandling av en ny plattform som ska ersätta den befintliga 2028, innan den gamla ens har tagits i bruk.
Vi menar att det är slöseri med skattepengar och att det skapar onödiga problem för både skolor och huvudmän. Istället borde elever få genomföra sina nationella prov i de verktyg de redan använder och är bekanta med. Det skulle vara både rättvist och resurseffektivt.
Den nuvarande provplattformen har redan kritiserats för att vara både kostsam och svår att implementera. Att ersätta den med ännu ett centralt system, innan vi ens har utvärderat den nuvarande, löser ett problem som inte finns. Skolorna har redan andra digitala verktyg för prov och bedömningar, och dessa används dagligen. Vi står nu inför risken att hantera två parallella system under en övergångsperiod – en onödig och dyr process som varken skolorna eller myndigheterna behöver.
Att tvinga lärarna att lära sig och använda ytterligare ett system parallellt med de verktyg de redan arbetar i kommer bara att öka deras administrativa börda och ta tid från undervisningen. Den tiden kan istället läggas på eleverna. Låt istället eleverna genomföra proven i sina vanliga verktyg. Det skulle inte bara minska administrationen, utan även stärka likvärdigheten och säkerställa att vi inte sitter fast med ett föråldrat system.
Ett av Skolverkets starkaste argument för en central provplattform är att det skulle säkerställa likvärdigheten – att alla elever använder samma system. Men det tycker vi är en missuppfattning av vad likvärdighet innebär. Eleverna skriver nationella prov vart tredje år, och för många är dessa prov en stressande och avgörande del av deras betygsunderlag. Likvärdighet handlar inte om att alla ska använda exakt samma plattform, utan om att ge alla elever bästa möjliga förutsättningar att prestera sitt bästa.
Genom att låta eleverna göra proven i de digitala verktyg de redan använder och känner sig trygga med, skapar vi en rättvis och trygg provsituation. I en miljö de är vana vid kan de fokusera på att visa sina kunskaper istället för att lägga energi på att lära sig ett nytt och obekant system under pressade förhållanden.
Att centralisera provsystemet riskerar dessutom att kväva den innovation och konkurrens som är så viktig för teknikutvecklingen. En plattform som upphandlas idag kommer att vara föråldrad när den lanseras 2028. Många har redan uttryckt frustration över att den nuvarande plattformen, som ännu inte har rullats ut, redan känns gammal. Genom att tvinga alla skolor att använda ett enda centralt system begränsar vi marknaden och hindrar utvecklingen av nya och bättre lösningar.
Genom att istället stimulera konkurrens och låta skolorna använda de verktyg de redan har, ger vi edtech-sektorn möjlighet att utvecklas och använda den senaste teknologin. Det är genom öppenhet och valfrihet som vi bäst säkerställer att tekniken i skolorna förblir modern och anpassad efter både elevernas och lärarnas behov.
Istället för att gå vidare med en ny upphandling för 2028 bör Skolverket fokusera på att skapa och distribuera nationella prov i ett standardiserat format som kan användas i de digitala system skolorna redan har. Det skulle inte bara minska kostnaderna och undvika ineffektivitet, utan även ge skolor och lärare större flexibilitet att använda de verktyg som bäst passar deras och elevernas behov.
Vi digitaliserar de nationella proven för att underlätta lärarnas arbete – det var ett av syftena från början. Men att införa en ny central provplattform uppfyller inte det målet. Genom att använda de system som redan är på plats kan vi säkerställa att digitaliseringen faktiskt förbättrar arbetsmiljön för lärare och elever.
Johanna Karlén, kvalitetschef Swedish Edtech Industry
Läs om ändring av uppdraget här
Läs om Skolverkets arbete här.
Se vår guide om digitala prov här
Läs debattartikeln på Altinget här