Vi har intervjuat Terence Wayburne , grundare och affärsutvecklare på CHEMX Education, ett edtechföretag med åtta anställda som erbjuder en tvåspråkig plattform för undervisning i naturvetenskapliga ämnen.
CHEMX Education har utvecklat en tvåspråkig plattform för undervisning i kemi, biologi och fysik i årskurserna 4-9. Plattformen innehåller bland annat interaktiva lektioner, anpassningsbara prov, skräddarsydda lektionsplaneringar och ett periodiskt system med atomisk lekplats och individuell AI-feedback.
– Tanken är att eleverna enkelt ska kunna växla mellan språk, vilket gör inlärningen mer tillgänglig och engagerande, säger Terence. Vi vill lösa utmaningen att undervisa komplexa ämnen i Sveriges alla mångkulturella och flerspråkiga klassrum. I genomsnitt 25 % av eleverna har annat modersmål än svenska. I vår plattform kan både elever och lärare göra en omedelbar växling mellan sina olika språk.
CHEMX föddes ur insikten om att naturvetenskapliga ämnen är svåra att lära sig och undervisa i. Grundidén var att skapa en edtechprodukt för att hjälpa lärare att undervisa och elever att lära sig på ett mer engagerande och roligt sätt, berättar Terence.
– Under utvecklingsprocessen blev det tydligt att en av de största utmaningarna i svenska klassrum idag är språkbarriären. Vi insåg att det bästa sättet att hantera det är att erbjuda ett tvåspråkigt system som gör det möjligt för eleverna att enkelt växla mellan språk, vilket inte bara underlättar deras förståelse, men också hjälper dem att lära sig svenska och bland annat förbereda sig för de nationella proven som ju genomförs på svenska.
Terence föddes i Hongkong med en sydafrikansk pappa och skotsk mamma. Han har gått på internationella skolor i hela sitt liv innan han fortsatte sina studier i England som sedan avslutades med två masterexamina i Sverige. Utbildningen är inom företagsekonomi och entreprenörskap, men fokus i arbetslivet har varit på programmering och produktutveckling, berättar han.
– Jag har tagit CHEMX genom utvecklingsfasen genom att arbeta som utvecklare, designer, affärsutvecklare och allt däremellan. Nu har jag ett team av talangfulla personer runt om mig så nu jag främst som affärsutvecklare, även om jag fortfarande ibland återvänder till min roll som programmerare.
Terence ser framför sig att CHEMX framtid kommer att vara som ledande aktör inom edtechsektorn, både i Sverige och internationellt. De strävar efter att expandera marknadsandelar genom att integrera plattformen i fler skolor och utbildningsinstitutioner globalt.
– Vi har en stark tro på att den teknologi vi använder inte bara kommer underlätta inlärningen, utan också göra utbildningssystemet mer inkluderande och effektivt, säger Terence. Vårt mål är att CHEMX ska bidra till att förbereda eleverna bättre för framtidens utmaningar och möjligheter, oavsett deras språkliga bakgrund. Vi arbetar med kontinuerlig innovation och i nära samarbete med lärare och elever för att utöka våra interaktiva lektioner, anpassningsbara prov och AI-drivna feedbacksystem.
För att lyckas med användningen av digitala verktyg inom utbildning, behövs en balans mellan flera nyckelområden, menar Terence.
– Edtech ska fungera som ett av flera verktyg och som komplement till den övergripande lärandeprocessen, inte som ersättning. Ta till exempel spelifiering som ju kan göra lärandet mer engagerande, samtidigt är det viktigt att inte förlora de beprövade metoderna för undervisning som också behövs och är effektiva. Det behövs också balans mellan att förse eleverna med information och att utmana deras tänkande. Bara för att vi har tillgång till mer information än någonsin tidigare innebär det inte att vi automatiskt blir mer utbildade. Det kräver att vi är mer disciplinerade i vårt tillvägagångssätt till lärande nu när allt finns inom räckhåll. Det handlar om att utveckla färdigheter för att kritiskt kunna bedöma och tillämpa den information som finns tillgänglig, snarare än att bara konsumera den passivt.
I en tid när pendeln svänger tillbaka mot mer traditionella metoder samtidigt som vi har en snabb utveckling av AI-teknologi hoppas Terence att alla inser vikten av att lära människor att tänka själva, att skapa, att föreställa sig och lösa problem.
– Utan dessa färdigheter riskerar vi att förlora kontakten med det som gör oss mänskliga.
Som företag är medlemskap i Swedish Edtech Industry värdefullt eftersom det är en plattform för att interagera med andra edtechföretag, utbyta erfarenheter och idéer, säger Terence.
– För oss är det mest avgörande med medlemskapet att vi får tillgång till Swedish Edtest, eftersom det är en viktig del av vår strategi. Att utvärdera våra produkter med lärare och elever är avgörande, särskilt med den snabba teknologiska utvecklingen. Vi tenderar att tro att teknologin kommer att ersätta många aspekter av utbildningen, men i praktiken inser vi att det handlar om att hitta den rätta balansen. Utan omfattande utvärderingar kan vi inte vara säkra på vad den bästa balansen är.