Nu har Swedish Edtech Industry tagit fram etiska riktlinjer för sina medlemmar samt principer för en fri och sund marknad som ska vägleda branschens kvalitetsarbete framåt. Syftet är att det ska öka tryggheten för kunderna och öka takten i det nationella utvecklingsarbetet.
Våra riktlinjer sätter upp tydliga förväntningar på våra medlemmar och nu har vi satt strukturerna för vårt fortsatta kvalitetsarbete, säger Jannie Jeppesen, vd på Swedish Edtech Industry. Med kompletterande avsiktsförklaringar kommer det att ge oss handlingskraft när vi till exempel snabbt vill sjösätta en ny teknisk standard eller en kvalitetspolicy inom något område. Det nationella arbetet är i en intensiv fas och vi ser detta som en viktigt bidrag från branschens håll för att lösa utmaningarna, fortsätter Jannie. Avsaknaden av en nationell strategi och samordning har lett till hål i ekosystemet, hål som alla aktörer behöver vara med och ta ansvar för att täppa till.
Etiska riktlinjer skapar trygghet för kunderna
De etiska riktlinjerna som medlemsbolagen i Swedish Edtech Industry nu förbinder sig till handlar om kvalitet, interoperabilitet och att värna kundernas integritet och säkerhet och är framtagen i ett gemensamt arbete.
Våra medlemmar har lyft behovet av att nå konsensus kring hur vi som bransch arbetar för en schysst affärsmässighet och tydlighet inom dessa områden, förklarar Johanna Karlén, kvalitetschef och ansvarig för att leda arbetet. Att det nu finns tydliga riktlinjer som medlemsbolagen förbinder sig att upprätthålla och uppfylla, borgar för en trygghet för slutkunderna, vilket Johanna hoppas kommer ge stort värde för beställarna och ytterligare en dimension till Edtechkartan, branschens översikt över det digitala ekosystemet.
Principer för en fri och sund marknad pekar ut riktning
Branschorganisationen ska enligt stadgarna verka för en fri och sund marknad, där tillväxt är en förutsättning för innovation, kvalitet och utveckling.
Här har vi nu gjort ett internt arbete med utgångspunkt i ett par frågor, fortsätter Johanna. Vad betyder detta i praktiken? Och vilka frågor måste då drivas? Vi har under arbetets gång gemensamt definierat vad som karaktäriserar en fri och sund marknad och vilka principer vi ska driva och verka för.
Ett konkret exempel är att det ska vara låga trösklar in på marknaden för ett högt innovationsklimat. Då behövs standarder och en hög grad av interoperabilitet. De principer som vi nu enats om, lyfter att branschorganisationen ska verka för öppna api:er, motverka inlåsningseffekter och tillämpa internationella eller vid behov nationella standarder. Det finns nu en enighet och tydlighet, både internt och i samarbete med andra aktörer kring vilka de långsiktiga frågorna vi tror löser utmaningarna är, avslutar hon.