Bildbaserad interaktiv kontakt mellan hem och skola

Digitala provleverantören: Nästan hälften av gymnasieeleverna skriver redan sina prov hos oss
oktober 11, 2017
Svensk edtech på exportresa till Hong Kong med Prins Carl Philip
november 8, 2017

Vi träffade Yvonne Malmström Grimme, VD på Picture My Life ett ganska nystartat bolag. Det är femte företaget hon är med och startar och har bland annat ett förflutet inom läkemedelsindustrin. Hur halkade du in på edtech? -Mina tre kompanjoner är alla grafiska formgivare och har jobbat tillsammans på reklambyrå i 15 år, de bestämde sig för att förverkliga Lisas affärsidé tillsammans. Genom en gemensam bekant, som tyckte att de behövde någon med erfarenhet av att starta och driva bolag, träffades vi och jag gillade idén med Dagboken, så vi startade.

Vad gör ni?

-Vi har utvecklat en digital, bildbaserad Dagbok för enkel, interaktiv kommunikation för barn med kognitiva svårigheter. Dagboken ersätter kontaktboken för kommunikation mellan hem- skola – korttidshem. Dagboken skapar trygghet, minskar stressen och underlättar vardagen för föräldrar, den sparar 30-50 minuter per barn/dag för pedagogerna, barnen kan vara delaktiga och den används i det pedagogiska arbetet. Förutom att ta egna bilder och videor ingår Widgit, Pictogram, Ritade tecken och Teckenspråkslexikon. Vi finns idag på 36 skolor i Sverige och siktar på en lansering till andra länder under 2018. Vi har också utvecklat ett bildbaserat schema som testas i beta-version under hösten 2017.

Slut på sönderrivna och borttappade kontaktböcker

Lisa, en av de fyra grundarna, har en pojke med Downs syndrom. Lisa tröttnade på den handskrivna kontaktboken, en omständlig och tidskrävande procedur som bl.a innebar att hon tog bilder, skrev ut och klistrade in dem i en anteckningsbok, vilket lärarna också gjorde dagligen. Ibland fick de hem fel barns bok eller så kom den på avvägar, ibland blev den sönderriven och med tiden sönderläst. Dessutom fick de information om hur dagen varit först på kvällen när de träffade sonen igen. Ur behovet av en användarvänlig och säker kommunikation föddes idén till PictureMyLife.

Picture My Life har expansionsplaner: “Alla barn behöver en digital kontaktbok”

Vi kommer i höst att stärka upp försäljningen med en återförsäljare i Sverige, Picomed AB. Vi startar en emission inom kort och planen är att lansera PictureMyLife i Europa under 2018, med hjälp av återförsäljare i de olika länderna. Om fem år är vi etablerade i Europa och USA. Vi tror att Dagboken kommer att användas inom förskola och lågstadium även för barn som inte har behov av särskilt stöd. En bild säger mer än 1000 ord.

Varför är ni medlemmar i Swedish Edtech Industry?

För ett start-up företag, utan erfarenhet av Ed-Tech sedan tidigare, är Swedish Edtech Industry en mycket viktig aktör. Vi har inte resurser att jobba politiskt, lyfta  fram vikten av digitalisering i skolan, föra talan för alla barn och föräldrar som behöver stöd i kommunikation och planering. Stora viktiga frågor där det behövs en branschorganisation och där vi medlemsföretag kan bidra och dela erfarenheter och kunskap.