Edtechbarometern 2023 – Röster om digital kompetens
Åsa Zetterberg, förbundsdirektör TechSverige
Hur ser behovet av digital kompetens ut i techbranschen?
– Kompetensbristen har länge varit stor inom techsektorn. Vi har en brist på 70 000 techtalanger. Sannolikt är behovet ännu större i hela samhället. De tjänster och produkter som techsektorn tillhandahåller har blivit en allt viktigare, och många gånger verksamhetskritisk del av samhällsekonomin. Det kommer att öka behoven av kompetenshöjande insatser inom många yrken, exempelvis inom vård och omsorg. Men också för att möjliggöra innovationer inom flera viktiga utvecklingsområden, inte minst klimatomställningen.
Vilka risker finns med bristen på digital kompetens?
– Brist på digital kompetens påverkar individer, företag och samhället som helhet. Det begränsar möjligheterna på arbetsmarknaden, ökar risken för bedrägerier och cyberbrott och hindrar tillväxt och lönsamhet för företag som saknar digital kompetens. Bristen på digital kompetens och spjutspetskompetens inom tech, gör också att Sverige tappar fart, i såväl förnyelseförmåga, innovationskraft och konkurrenskraft. Med den snabba digitaliseringstakten är det nödvändigt att samhällets aktörer, både inom näringslivet och i offentlig sektor, har de förutsättningar som krävs att utvecklas med kraven i samhället.
Vad behöver vi för att komma tillrätta med kompetensgapet?
– För att tillgodose kompetensbehoven inom techsektorn behövs flera olika och nödvändiga insatser för att attrahera talanger och säkra behovet av techkompetens. Det handlar om insatser på flera olika nivåer och vi måste börja i unga år. Här har skolan en viktig roll i att ge barn och unga digitala färdigheter och förmågor. Eleverna behöver ges rätt verktyg för att anpassa sig till den nya verkligheten och bli framgångsrika i framtiden. Fler tjejer behöver också lockas till techutbildningar och genomströmningen på It-utbildningar behöver öka. Men vi behöver också satsa på vuxna, bland annat genom att välkomna fler internationella talanger samt satsa på spjutspetsforskning i världsklass.
Åsa Zetterberg,
Förbundsdirektör, TechSverige
Läs årets branschrapport: Edtechbarometer 2023: Vi måste orka lära oss mer!
Se resumé av rapporten och panelsamtal om digital kompetens – Är vi redo för AI-revolutionen?