Artificiell intelligens skall individanpassa utbildning

Snabbväxande edtechbolag: “Svensk skola skall vara en förebild för andra länder”
augusti 18, 2017
Landets äldsta edtech-bolag startade 1826: “Digital transformation behöver nära samarbete”
augusti 29, 2017

Vi har träffat Joel Hellermark, VD och grundare, till den artificiella intelligensen Sana. Han beskriver hur han under gymnasietiden satt med en superdator i fickan och en textbok på bänken i ett klassrum där man lärde sig kollektivt. Insikten landade i att tekniken fanns ju där men utbildningssystemet hade inte förändrats på århundraden. Därför började Joel utveckla algoritmer som skulle kunna individualisera utbildning på samma sätt som som man får musikrekommendationer på Spotify eller filmrekommendationer på Netflix.

Joel lärde sig programmera i C när han var 13, och grundade sitt första bolag, en video-rekommendationstjänst nyligen fyllda 16. -Jag såg möjlighet att förändra en av världens största industrier— och hjälpa all världens elever att nå sin fulla potential genom individanpassat lärande. De algoritmerna jag utvecklade då var bara frön till vad Sana skulle växa till att bli, men fick stor uppmärksamhet bland framstående AI forskare, investerare och rådgivare.

Vad gör Sana?

Sana grundades i Stockholm 2016 med finansiering från framstående privata investerare och med ett team bestående av ingenjörer och forskare med bakgrund från Imperial College, KTH och CERN, så har Sana redan nu väckt uppmärksamhet.

Idén är att använda de senaste genombrotten inom AI för att individanpassa utbildningskurser efter hur varje individuell elev lär sig. Sanas API integreras i digitala utbildningsplattformar och rekommenderar det optimala nästa steget för varje elev, i varje given situation, för att optimera elevens engagemang och kunskap. Idag har man kunder som världens största utbildare av engelska, med 70 miljoner studenter, och den ledande aktören inom digital IB utbildning.

Idag är endast ett par procent av utbildningsindustrin digitaliserad och en liten bråkdel av det skräddarsys till varje elev. Om 5 år vill Sana ha förändrat det — genom att möjliggöra hög kvalitativ och individanpassad utbildning till hundratals miljoner studenter.

Varför har ni blivit medlemmar i Swedish Edtech Industry?

-Jag är imponerad av visionen av att sammanföra och stärka den svenska edtech industrin och jag tror att det kan hjälpa företag som vårt att hitta kunder, relevanta investerare och inte minst talang, avslutar Joel.