Vi har träffat Tobias Wernius, Global Development Manager på Gospeakup International. Han tar emot på co-working hubben Norrsken House i jeans, kavaj och röda skor och med en röd dator under armen. Samma färg som deras logga, noterar den uppmärksamme. De lanserade för ett tag sedan anti-mobbingsappen Speak up. Han beskriver sin egen skolgång som en av anledningarna.
Jag upplevde själv mobbning när jag gick i skolan och såg hur näthat växte på sociala medier. De flesta lösningar för att motverka mobbning och näthat är analoga. Eftersom unga idag är digitala och använder smartphones dagligen såg vi det som avgörande att utveckla ett verktyg som är anpassade till målgruppen. Så för tre år sedan började vi fila på idéen och utvecklade den i tät samverkan med elever och skolor.
Unga behöver kunna berätta om mobbing eller näthat på sina egna villkor
Tanken är att appen skall ge unga en egen röst. Med Speak UP! kan eleverna själva berätta om de upplevt eller sett mobbning, näthat eller andra problem i skolan eller på nätet. All data samlas sedan upp i vårt system så att varje skola kan göra åtgärder och få en insikt i vilka problem som finns på just deras skola. När vuxna vet, kan man hjälpa till.
Speak UP finns på tio språk och har redan kunder i fyra länder
Mobbning, näthat och utanförskap är idag ett globalt problem och det krävs nya lösningar för att motverka detta. Vår app är idag översatt på 10 språk och används redan idag av skolor i Sverige, USA, Storbritannien och Sydafrika. Om fem år satsar vi på att ha etablerat oss i ytterligare femton länder. Under 2018 kommer vi även att lansera två nya tjänster, Learn UP & Stand UP!. Learn UP! kommer bli ett digitalt e-learning bibliotek kring de problem som skolorna har och Stand UP! blir en portal där eleverna själva kan dela med sig av idéer och tips. Då vi är digitala så kommer vi att få mycket statistik och kunskap om vad som fungerar bra och det kan vi använda för att utveckla nya tjänster för att motverka utanförskap och mobbing.
“Det kommer inte duga att migrera en analog produkt till en digital miljö”
Med en bakgrund är inom sociala medier och försäljning så blir Tobias svar på vad som krävs för en lyckad digitalisering av skolan kanske inte så förvånande. Han tror att det inom en mycket snar framtid så kommer hälften av allt utbildningsmaterial att vara digitalt. Det kommer inte att duga att migrera en analog produkt till en digital miljö. Konkurrens och förväntan kommer från underhållningsindustrin och sociala medier.
Varför har ni blivit medlemmar i Swedish Edtech Industry?
Eftersom vi jobbar med digitala tjänster inom skola och utbildning så ser vi stora möjligheter med att samarbeta med andra aktörer inom edtech. Denna bransch växer fort och det kommer hela tiden nya lösningar och alltså är det viktigt att hänga med i utvecklingen både nationellt och internationellt, avslutar Tobias.