Digitalisering 2.0 och analog digitalisering

Norskt administrativt system nu på svensk marknad!
september 9, 2019
Klistret som håller samman delarna
oktober 29, 2019

Vi har träffat Fredrik Kennebäck, VD på Freken och medförfattare till boken Uppdrag programmering. Freken är ett företag som genom analoga produkter och tjänster arbetar med digitalisering i inlärning- och undervisningssituationer. Ja, du läste rätt – digitalisering kan vara analog.

Digitalisering 2.0
Freken säljer produkter och tjänster som hör samman med programmering och AR/VR på ett eller annat sätt. En drivkraft för Fredrik, som är lärare i grunden, är att arbeta för att utbildningsväsendet ska ta klivet från digitalisering till digitalisering 2.0. Digitalisering 2.0 är då vi kopplar ihop flera olika system för att lösa en problematik snabbt och effektivt, säger Fredrik. 

Analog digitalisering
Fredrik har arbetat med digitalisering sen 90-talet och har sett en hel del komma och gå och upplevt hur olika synen på it, digitalisering, programmering kan vara. Därför tog han beslutet att starta eget företag för att på så sätt få möjlighet att driva något utifrån sitt synsätt. Ett synsätt som bland annat går ut på att digitalisering mycket väl kan och bör vara analog ibland. Med hjälp av analoga produkter kan digitaliseringen stötta i inlärning- och undervisningssituationer, menar Fredrik. Det kanske låter klyschigt, säger han, men för att lyckas med digitalisering, behöver man tänka lite utanför boxen. Digitalisering är så mycket mer än digitala plattformar eller specifika märken på tablets och datorer.

En framtid med sömlösa ekosystem
Området som kopplar ihop tjänster och produkter från olika tillverkare till ett sömlöst ekosystem kommer att växa, tror Fredrik. Under de senaste fem åren har det kommit tjänster och produkter som Tik Tok, Google home, Amazon Alexa, Apple watch och HTC Vive. Så det är inte helt lätt att sia om framtiden och var Freken är om fem år, vi får se vad som händer helt enkelt, säger Fredrik. 

Det klassiska användarnamnet
Vi undrar så klart var namnet Freken kommer ifrån, hur det hänger ihop med microbits, robotar och 3D-skrivare. Fredrik berättar att namnet härleder till hans allra första inloggning i ett digitalt system, där ett vanligt sätt var (är) att använda de tre första bokstäverna i för- respektive efternamnet. Hög igenkänningsfaktor på den för många av oss!

Därför är Freken med i Swedish Edtech Industry
Som litet företag är det guld värt att vara med i en branschorganisation, säger Fredrik. Det innebär ett tillfälle att vara med och samverka och påverka även i de större sammanhangen.