Edtechbarometern 2023 – röster om digital kompetens:
Amy Loutfi, professor och vice rektor för AI vid Örebro universitet. Ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien
AI, hur påverkar det människan, samhället och demokratin?
– AI är en transformativ, avancerad teknologi som kommer skapa genomgripande förändringar i hela samhället. Vi ser det redan nu, trots att AI befinner sig i sin primitiva fas. AI ställer grundläggande frågor till oss som människor och utmanar oss på ett filosofiskt plan där vi börjar ifrågasätta de förmågor vi hittills har haft patent på. AI gör att vi människor måste positionera oss som art, vi måste förhålla oss till vad AI är och vad människan är. Vi behöver också positionera oss regulatoriskt, bestämma vad AI ska få göra och inte göra, och vad människans ansvar är.
Hur behöver vi som samhälle rusta oss?
– Vi borde inspireras av den demokratiska princip som drivit digitaliseringen, med en tydlig politisk vilja och satsningar på att alla ska få tillgång, både till digitala resurser och kunskap. Vi har tyvärr inte det tänket gällande AI idag och riskerar att få ett A- och B-lag både när det gäller kunskap, men också när det gäller implementering av AI. Risken är att den kraftfulla teknologi som AI är, kommer vara i händerna på några få. Det måste vi motverka. Vi måste se till att organisationer, företag och offentlig sektor är med på den transformation AI innebär. Investeringar i AI-utveckling och breda utbildningssatsningar behövs. Vi har inte tillräckligt många händer, fötter och hjärnor för att täcka hela behovet. Vi behöver vässa oss, Sverige som ingenjörsland behöver digital spetskompetens såväl som bred digital kompetens hos hela befolkningen.
Vad behöver individen vara rustad med?
– Kunskap och förståelse för AI måste gå hand i hand med digital kompetens i skolan. Vi behöver också säkerställa att yrkesverksamma kan få AI-fortbildning. Utöver det måste AI integreras i en mängd olika utbildningar, t.ex. sjuksköterska, läkare och lärare. Så att man, i sin profession, ser möjligheter och risker och kan fatta rätt beslut. Många känner en oro just nu, att det är överväldigande att utvecklingen går så fort – vad gör det här med mitt jobb? Man tycker inte man har kapacitet att ta in mer och lära nytt. Och ja, utvecklingen går fort, men jag brukar säga: Det är lugnt! AI kommer hjälpa oss med det här också, om vi är smarta. Människan behövs. Vi har sett det förr och det händer nu igen. En teknologisk transformation. Och med det kommer förändring, men också möjligheter.
Ami Loutfi
Professor och vice rektor för AI vid Örebro universitet
Läs årets branschrapport: Edtechbarometer 2023: Vi måste orka lära oss mer!
Se resumé av rapporten och panelsamtal om digital kompetens – Är vi redo för AI-revolutionen?